זרעי צ’יה יתרונות וחסרונות

זרעי צ'יה כמות מומלצת ליום

נעים להכיר כוכב חדש עם שם שעוד לא היה לנו… זרעי צ'יה!

הכוכב החדש- צ'יאה (chia) נכנס לחיינו בתקופה האחרונה כרוח סערה.

רק הגיע והוא נחשב למזון על המפוצץ בחומרים מזינים ובעל השפעה טובה על כל גופנו ובכלל מכיל רק דברים טובים.

הצ'יה הוא צמח ממשפחת המרווה ממשפחת השפתניים, הגדל במרכז ודרום מקסיקו וגואטמלה.

זרעי הצ'יה הם זרעים שחורים וקטנים שמקטינים את הסיכון לסרטן, מחלות לב, סכרת ועוד  ותורמים לדיאטה.

זרעי הצ'יה היו בעבר מרכיב חשוב במזון של האצטקים ושל בני המאיה . המילה צ'יה בשפת המאיה היא כוח. ולמרות כל הסגולות רק לאחרונה זוהו הזרעים כמזון על ונכנסו למודעות בכל העולם.

כמה עובדות על זרעי הצ'יה?

  1. הצ'יה עשיר בחומרים מזינים ודל בקלוריות. במנה של 28 גרם (בערך שתי כפות) יש בסה"כ 137 קלוריות.
  2. הוא מכיל חומצות שומן אומגה 3, סידן, מנגן, מגנזיום וזרחן בכמות יומית מומלצת ואפילו מכילים הזרעים אבץ, אשלגן וויטמינים B1 B2 ו B3.
  3. הצ'יה נחשב לדגן מלא הגדל לרוב בגידול אורגני ואינו מכיל גלוטן. חשוב לוודא שזרעי הצ'יה הינם אורגנים, זרעים שאינם אורגנים אינם מכילים את סגולות הצ'יה.
  4. זרעי צ'יה עשירים בנוגדי חמצון ועשויים להפחית את הסיכון לסרטן ולמחלות שונות.
  5. הצ'יה גורם לתחושת שובע. הוא מכיל הרבה חלבון, סופג מים בכמות גדולה וכשהזרעים של הצ'יה נוגעים במים הצ'יה הופך לג'ל- ומתקבלת תחושת שובע.

אך כמו בכל דבר כדי להינות מסגולות הצ'יה חשוב לשלב אותו בתזונה בריאה באופן כללי. לא מספיק לאכול אותו לבדו מבלי להביט על התמונה הכללית.

מה יש בזרעי הצ'יה?

  • בזרעי צ'יה פי 8 יותר אומגה 3 מדג סלמון
  • בזרעי צ'יה פי 3 יותר ברזל מתרד
  • בזרעי צ'יה פי 15 יותר מגנזיום מברוקולי
  • בזרעי צ'יה פי 6 יותר סידן מחלב
  • בזרעי צ'יה פי 3 יותר אנטיאוקסידנטים מאוכמניות כחולות
  • בזרעי צ'יה יותר סיבים תזונתיים מגרעיני פשתן יותר חלבונים מסויה

יתרונות זרעי צ'יה

1. עשירים בחומרים מזינים: זרעי צ'יה מכילים כמויות גבוהות של סיבים תזונתיים, חלבונים, חומצות שומן אומגה-3, ויטמינים ומינרלים. 2 כפות של זרעי צ'יה מכילות כ-10 גרם סיבים, 4 גרם חלבון, 9 גרם שומנים (רובם אומגה-3), סידן, מגנזיום, ברזל ואבץ בכמויות משמעותיות. תכולה זו הופכת אותם למזון מועיל ביותר לשמירה על בריאות כללית.

2. סיבים תזונתיים: תכולת הסיבים הגבוהה בזרעי צ'יה מסייעת לשיפור תפקוד מערכת העיכול, מפחיתה סיכון לעצירות ומשפרת את תחושת השובע. זה עשוי לסייע בניהול משקל ובריאות מטבולית.

3. חומצות שומן אומגה-3: זרעי צ'יה מכילים אומגה-3, חומצת שומן בריאה שתורמת לבריאות הלב, מפחיתה דלקות ומשפרת את תפקוד המוח. זהו מקור חשוב לאומגה-3 במיוחד עבור צמחונים וטבעונים.

4. נוגדי חמצון: הזרעים עשירים בנוגדי חמצון שמגנים על התאים מנזק חמצוני ומפחיתים את הסיכון למחלות כרוניות. הם תורמים למניעת הזדקנות מוקדמת ושמירה על בריאות כללית.

5. קלות בשימוש: ניתן לשלב זרעי צ'יה במגוון מאכלים ומשקאות בקלות. הם מתאימים לשייקים, יוגורטים, דייסות, סלטים ואפייה, מה שמקל על שילובם בתזונה היומית.

חסרונות זרעי צ'יה

1. בעיות בעיכול: אנשים מסוימים עשויים לחוות תסמיני עיכול כמו נפיחות, גזים או כאבי בטן עקב תכולת הסיבים הגבוהה. כדי להימנע מכך, מומלץ להתחיל בצריכה מתונה ולהגביר בהדרגה.

2. סיכון לחנק: כאשר זרעי צ'יה באים במגע עם מים, הם מתנפחים ויוצרים ג'ל. אם נצרכים יבשים ואחר כך נשתה מים, הם עלולים להתנפח בגרון ולגרום לחנק. לכן, מומלץ להשרות את הזרעים במים לפני הצריכה או לצרוך אותם כשהם כבר ספוגים.

3. תגובות אלרגיות: למרות שתגובות אלרגיות לזרעי צ'יה נדירות, הן עלולות להתרחש. אנשים עם אלרגיות למזונות מסוימים צריכים לנסות כמות קטנה תחילה ולראות אם יש תגובה.

4. אינטראקציה עם תרופות: זרעי צ'יה עשויים להשפיע על ספיגת תרופות מסוימות. אנשים הנוטלים תרופות לדילול דם או תרופות אחרות צריכים להתייעץ עם רופא לפני התחלת צריכה קבועה של זרעי צ'יה.

5. כמות קלוריות: למרות היתרונות הבריאותיים שלהם, זרעי צ'יה מכילים כמות קלוריות יחסית גבוהה בשל תכולת השומנים שלהם. יש לצרוך אותם במידה מתונה, במיוחד למי שמנסה לנהל את המשקל.

6. מחיר: זרעי צ'יה עשויים להיות יקרים בהשוואה למקורות אחרים של חלבון, סיבים וחומצות שומן אומגה-3.

איך לשלב את הצ'יה באוכל?

כאמור, כשהזרעים של הצ'יה נוגעים במים הצ'יה הופך לג'ל. ולכן ניתן להוסיף אותו לדייסות, פודינג, ריבות, שייקים ואפילו לדברי אפייה ניתן לשלב את זרעי צ'יה בתבשילים, סלטים ובארוחות הבוקר. ניתן לכתוש אותם, להוסיף לגלידות או לקפה, לבשל את הגרעינים עם כל מאכל אחר, או לאכול אותם כפי שהם.

מומלץ לשמור בקירור לאחר הפתיחה.

 זרעי צ'יה ספורט

זרעי צ'יה הפכו לפופולריים מאוד בקרב ספורטאים בזכות הערכים התזונתיים הגבוהים שלהם והיתרונות הבריאותיים שהם מציעים. הם מכילים מרכיבים חיוניים שעשויים לשפר את הביצועים הספורטיביים ולהאיץ את תהליכי ההתאוששות

זרעי צ'יאה לפנים

זרעי צ'יה הפכו למרכיב פופולרי בתעשיית הקוסמטיקה והטיפוח, בזכות היתרונות הרבים שלהם לעור הפנים. השימוש בזרעי צ'יה במוצרי טיפוח שונים, כמו מסכות פנים, סרומים ושמנים, עשוי לסייע בשיפור מרקם העור, בלחות, ובהפחתת סימני הזדקנות.

כמה יומית מומלצת של זרעי הצ'יה :

זרעי ציה כמות מומלצת ליום כמות מומלצת: כ- 15 גרם ביום, או 2 כפיות.

קבוצהכמות יומית מומלצת
מבוגרים1-2 כפות (15-30 גרם)
ילדים (6-12)1 כף (15 גרם)
נשים בהריון/מניקות1-2 כפות (15-30 גרם)

הערות:

לסיכום,

כולנו מחפשים דרכים שונות מידי יום כדי לאזן את גופנו ולתת לו תחושה טובה ובריאה יותר. זרעי צ׳יה אורגניים הם מזון על איכותי בעל סגולות בריאותיות עצומות המסייע לשיפור תפקודו התקין של הגוף.