פיליבסטר הוא כלי פרלמנטרי שמטרתו לעכב או למנוע חקיקה על ידי הארכת הדיון בצורה מכוונת, לרוב באמצעות נאומים ממושכים, במטרה לעכב הצבעה על הצעת חוק מסוימת. הכלי הזה משמש בעיקר בפרלמנטים בהם קיימת אפשרות כזו, כמו בסנאט של ארצות הברית.
בארצות הברית, פיליבסטר יכול להתבצע על ידי סנאטורים המדברים במשך שעות ארוכות, לפעמים על נושאים לא רלוונטיים, רק כדי לעכב את ההצבעה. הדרך להפסיק פיליבסטר בסנאט היא באמצעות הליך שנקרא קְלוֹטְיוּר (Cloture), שהוא הצבעת רוב מיוחדת להפסקת הדיון. כיום, דרוש רוב של 60 מתוך 100 סנאטורים כדי להפעיל את הקלוטיור ולסיים פיליבסטר.
פיליבסטר יכול לשמש ככלי לשמירה על זכויות המיעוט בפרלמנט, אך מצד שני, הוא עלול להוביל לשיתוק חקיקתי ולדחייה בקבלת החלטות חשובות.
דוגמאות לשימוש ב – filibuster
יש כמה דוגמאות מפורסמות של פיליבסטרים לאורך ההיסטוריה, במיוחד בארצות הברית:
1. פיליבסטר של סטרום ת'רמונד (1957)
הסנאטור הדרומי סטרום ת'רמונד מחזיק בשיא הפיליבסטר הארוך ביותר בתולדות הסנאט של ארה"ב. בשנת 1957, ת'רמונד ניהל פיליבסטר במשך 24 שעות ו-18 דקות בניסיון לחסום את חוק זכויות האזרח של 1957. החוק נועד להגן על זכויות הצבעה של אפרו-אמריקאים, ות'רמונד התנגד לו בתוקף.
במהלך הנאום הממושך, הוא דיבר על נושאים רבים לא קשורים, כולל תולדות ארה"ב וקריאת מתכונים. עם זאת, המאמצים שלו לא הצליחו, והחוק עבר בסופו של דבר.
2. פיליבסטר של וונדי דייוויס (2013)
וונדי דייוויס, סנאטורית מטקסס, ניהלה פיליבסטר במשך 13 שעות במאמץ לחסום חוק מגביל הפלות בטקסס. החוק נועד להטיל מגבלות חמורות על מרפאות המבצעות הפלות, ודייוויס ניסתה למנוע את העברתו על ידי נאום ארוך. במהלך הפיליבסטר שלה, דייוויס הייתה צריכה לעמוד כל הזמן, ללא הפסקות, שתייה או שימוש בשירותים, בהתאם לכללים של הסנאט של טקסס.
הפיליבסטר שלה עורר תשומת לב לאומית, וכשהיא הסתיימה, המחוקקים הצליחו להעביר את החוק, אך התהליך עורר דיון רחב סביב זכויות נשים ונושאי בריאות.
3. פיליבסטר של כריס מרפי (2016)
הסנאטור הדמוקרטי כריס מרפי ניהל פיליבסטר של כ-15 שעות במאמץ לקדם חקיקה על הגבלות רכישת כלי נשק לאחר אירוע הירי ההמוני במועדון הלילה "פולס" באורלנדו, פלורידה. מרפי ניסה לעורר את תשומת הלב הציבורית וללחוץ על הקונגרס לנקוט פעולה בנושא הבקרת נשק, בייחוד בנוגע לבדיקה נרחבת של רקע רוכשי כלי נשק ואיסור מכירה לאנשים שנמצאים ברשימות מעקב של ה-FBI.
4. פיליבסטר של ראנד פול (2013)
הסנאטור הרפובליקני ראנד פול ניהל פיליבסטר במשך כ-13 שעות כדי למחות על השימוש במל"טים לצרכי חיסול טרוריסטים אמריקאים על אדמת ארה"ב. הפיליבסטר נועד לעורר דיון ציבורי בנוגע להיבטים המשפטיים והמוסריים של מדיניות החיסולים האמריקאית.
5. פיליבסטר של ברנסטורם (1935)
סנאטור יוי לונג מניו אורלינס, ניהל פיליבסטר שנמשך 15 שעות כדי לעכב חוק שהוא לא הסכים איתו, ושגם כלל נאומים על תולדות ארה"ב וקריאת יצירות ספרותיות. לונג היה דמות כריזמטית ושנויה במחלוקת שניצל את הפיליבסטר ככלי פוליטי לדיונים ארוכים.
דוגמאות מישראל
בישראל, הפיליבסטרים בכנסת נראים לעיתים רחוקות במתכונת הדרמטית כמו בארצות הברית, אך היו כמה מקרים בהם האופוזיציה השתמשה בהליך זה כדי לעכב חקיקה. הנה כמה דוגמאות בולטות של פיליבסטרים בכנסת:
1. פיליבסטר על חוק התקציב (2020)
בשנת 2020, במסגרת הדיונים על חוק התקציב, האופוזיציה הובילה פיליבסטר כדי לעכב את קידום חוק ההסדרים וחוק התקציב. הדיונים נמשכו במשך שעות רבות, והאופוזיציה ניצלה את הפיליבסטר כדי להציג התנגדויות שונות ודרישה להקצות יותר משאבים לנושאים שונים.
2. פיליבסטר על חוק המשילות (2014)
בשנת 2014, כחלק ממאמצי הקואליציה להעביר את "חוק המשילות", שנועד להעלות את אחוז החסימה בבחירות לכנסת, האופוזיציה הובילה פיליבסטר שנמשך כ-22 שעות. חברי כנסת מהאופוזיציה דיברו בנאומים ארוכים וניסו לעכב את אישור החוק, שלדבריהם נועד להחליש את המפלגות הקטנות ולהקשות עליהן להיבחר לכנסת.
3. פיליבסטר על חוק הגיוס (2018)
בשנת 2018, כחלק מהדיון על חוק הגיוס, שנועד להסדיר את גיוס תלמידי ישיבות לצה"ל, האופוזיציה ניהלה פיליבסטר ארוך במטרה לעכב את ההצבעה. חברי כנסת רבים מהאופוזיציה, במיוחד מהמחנה הציוני ומרצ, נשאו נאומים ארוכים שנמשכו במשך לילה שלם, כשהם מביעים את התנגדותם לחוק וטוענים שהחוק פוגע בשוויון בנטל.
4. פיליבסטר על חוק הלאום (2018)
חוק יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי, הידוע כ"חוק הלאום", עורר התנגדות רבה מצד האופוזיציה, במיוחד בשל האשמות שהוא מדיר את זכויותיהם של מיעוטים בישראל. האופוזיציה ניהלה פיליבסטר שנמשך שעות רבות במהלך הדיונים על החוק, בניסיון לעכב את חקיקתו. במהלך הפיליבסטר נאמו חברי הכנסת מהאופוזיציה במשך שעות רבות כדי למחות נגד החוק.
5. פיליבסטר על חוק החסינות (2019)
בשנת 2019, ניהול הדיונים סביב חוק החסינות, שהציע לשנות את כללי החסינות של חברי הכנסת מפני העמדה לדין פלילי, גרם לאופוזיציה להפעיל פיליבסטר. האופוזיציה ניסתה לעכב את ההצבעה על החוק, בטענה שהשינוי בחוק נועד להגן על ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו, מהעמדה לדין.
בישראל, הפיליבסטר הוא דרך בה האופוזיציה מנסה להביע התנגדות חריפה להצעות חוק, בעיקר בנושאים שנויים במחלוקת פוליטית וציבורית, על אף שהמבנה הפרלמנטרי בישראל שונה מארה"ב.