קיורטוש -מאפה הונגרי מעולה

בישראל המאפה מזוהה בשם קיורטוש, אבל שמו האמיתי הוא למעשה קורוטוש. לקיורטוש יש טעמים רבים- שוקולד,שמרים,חמאת בוטנים,כרמל וכו..

יש לנו בבית הרגל מנהג משפחתי. בכל פעם שאני ומשפחתי נוסעים לבקר את סבתא וסבא שלי אנו עוברים דרך צומת גלילות, עוצרים בקניון סינימה סיטי גלילות ושם הולכים לחנות שמוכרת קיורטוש. וישר התאהבתי בטעמו המופלא והמתוק.

אני זוכרת את הפעם הראשונה שאכלתי קיורטוש. זה היה ביום גשום, אפילו גשום מאוד. בחוץ הייתה סערה עם רוחות חזקות וגשם זלעפות. היינו בדרכנו לסבא וסבתא ולמרות המזג האוויר לא ויתרנו על קניית הקיורטוש.

בשנים האחרונות עשינו קצת הפסקה. ופתאום, לפני כמה ימים נסענו לסבתא וסבא שלי ואמא שלי הביאה קינוח עוגיות שטורדל עם סוכר למעלה טעמתי את העוגייה והסוכר שהיה על העוגייה ממש הזכיר לי את טעם הקיוטרוש.

מאותו רגע ידעתי שאנחנו חייבים לקנות אז זה היום, וכך היה. בדרכנו הביתה  עצרנו בצומת גלילות ונכנסנו לתוך הקניון. פתאום מלא זיכרונות צפו לי מהיותי קטנה וכשכל פעם היינו נוסעים לסינימה סיטי הולכים לחנות וקונים את הקיורטוש.

חזרנו הביתה אכלנו ארוחת ערב ואחר כך ישר הוצאתי את הקיורטוש ואכלנו,הטעם היה פשוט נפלא בדיוק כמו שזכרתי.

ממליצה לכולם  (הקיורטוש עולה בסביבות  40 ₪).

מתכון בייתי להכנת קיוטרוש:

החומרים לבצק: 

המתכון מתאים ל- 4 קיורטוש

  • 3 ו-1/4 כוסות קמח
  • 25 גרם שמרית
  • 1/3 כוס סוכר
  • 3 חלמונים
  • כוס חלב
  • 50 גרם חמאה
  • עוד 50 גרם חמאה מומסת למריחה על הקיורטוש

אופן ההכנה לקיוטרוש: 

  • בקערת המיקסר מערבבים בעזרת וו לישה את כל חומרי הבצק במשך כרבע שעה, עד שהבצק אחיד, חלק ורך.
  • עוטפים את הקערה בניילון נצמד ומניחים להתפחה במשך שעה וחצי.
  • מחלקים את הבצק לארבע חלקים שווים.
  • מרדדים את הבצק על שולחן מקומח לעובי של חצי ס"מ (דק מאוד).
  • מורחים או מפזרים על חצי משטח הבצק שכבה דקה של המלית שבחרתם, ומקפלים את הצד הלא מרוח של הבצק על הצד המרוח.
  • מרדדים בשנית לעובי של חצי ס"מ וחותכים את הבצק לרצועות בעובי של שניים עד שלושה ס"מ.
  • עוטפים מערוך מעץ בנייר כסף (גם את הידיות. אם אין מערוך, אפשר להשתמש בגליל הקרטון של נייר הכסף. ניתן לעטוף אותו ולתקוע לאורכו שיפוד כדי שייראה כמו מערוך
  • מורחים חמאה מומסת על המערוך.
  • מלפפים את רצועות הבצק על המערוך כך שהבצק יכסה את כולו (לא כולל הידיות
  • מורחים את הבצק בחמאה מומסת ומפזרים מעליו סוכר בנדיבות, אפשר לפזר גם כל תוספת נוספת שתרצו.
  • שמים את המערוך על תבנית עמוקה כך שהקיורטוש ירחף באוויר
  • מכניסים את התבנית לתנור שחומם מראש ל-180 מעלות ואופים כעשר דקות עד אשר הקיורטוש מזהיב. מוציאים מהתנור ולאחר שתי דקות של צינון, מורידים את הקיורטוש מהמערוך.
  •  חוזרים על התהליך עם שאר חתיכות הבצק. אל תפחדו מהכנסת מערוך העץ לתנור. אם עטפתם אותו כראוי, הוא יחזור אליכם שלם ובריא.

 אפשרויות למילוי: 

  • אבקת נוגט
  • ממרח נוגט
  • ממרח נוטלה
  • ממרח שוקולד
  • ממרח לוטוס
  • ממרח שוקולד לבן
  • קינמון וסוכר 4 כפות קינמון + 4 כפות סוכר

אפשרויות לציפוי: 

  • סוכר
  • קוקוס
  • ברס אגוזי לוז
  • פקאן סיני גרוס
  • אגוזים גורסים
  • קינמון וסוכר

בתאבון

קצת היסטוריה

קיורטוש, או כפי שהוא ידוע בהונגריה "קיורטוש קולאץ'", הוא מאפה מסורתי מעולה. מדובר במאפה בצורת גליל, עשוי מבצק שמרים ומצופה בסוכר קרמלי. הוא פופולרי ברחבי הונגריה וברחבי העולם בשל טעמו הייחודי והמרקם המיוחד.