במהלך השנים, עב"מים הפכו לנושא לוהט של ויכוחים וספקולציות. מחזות של אורות זוהרים בשמיים, סיפורים על מפגשים עם חייזרים, ועדויות של טייסים ואזרחים, הפכו את נושא העב"מים למרכז התעניינות ציבורית ופוליטית. המונח "עב"ם" מתאר כל אובייקט מעופף שלא ניתן לזהותו באופן מיידי, אך עם הזמן, עב"ם נקשר בעיקר לתופעות לא מוסברות ואפילו לחיים מחוץ לכדור הארץ.
היסטוריה של עב"מים
במאמר זה נדון בהיסטוריה של עב"מים, החל מהמקרים הראשונים שתועדו ועד לתקריות מפורסמות כמו תקרית רוזוול בשנת 1947. נדון גם באופן שבו העב"מים נתפסו לאורך ההיסטוריה וכיצד השתנה היחס אליהם.
תיאוריות קונספירציה סביב עב"מים
חלק מרכזי בהיסטוריה של העב"מים הוא תיאוריות הקונספירציה שצמחו סביבם. נבחן תיאוריות כמו "אזור 51" ושמועות על ניסויים צבאיים סודיים שנעשו בבסיסים בארצות הברית. נדון גם ברעיונות שהציעו כי ממשלות מסתירות מידע מהציבור בנוגע למפגשים עם חייזרים.
מדע והעב"מים
מנקודת מבט מדעית, נדון במחקרים שבוצעו בנוגע לעב"מים ובמאמצים להסביר את התופעה בצורה רציונלית. נבחן עד כמה המדע הצליח לספק תשובות לתופעות הלא מוסברות, כמו גם את הניסיונות להפריך תיאוריות קונספירציה.
העדויות והדיווחים
עב"מים מהווים מקור למספר רב של דיווחים ועדויות. במאמר זה נדון בעדויות מרכזיות, כמו גם באנשים שראו עב"מים ואף דיווחו על חוויות בלתי מוסברות. נבחן את האמינות של העדויות הללו ואת השפעתן על הציבור.
התרבות הפופולרית ועב"מים
עב"מים הפכו לחלק בלתי נפרד מהתרבות הפופולרית. נבחן כיצד התייחסו לעב"מים בסרטים, ספרים וסדרות טלוויזיה, וכיצד זה השפיע על הדרך שבה הציבור תופס את התופעה.
סיפורי עבמים בישראל
הסיפורים על עב"מים בישראל מהווים חלק מסקרנות רחבה יותר לגבי תופעות בלתי מוסברות, ומביאים לידי ביטוי את העיסוק של החברה הישראלית במסתורין ובעולמות שמעבר. ישראל, כמו מדינות רבות אחרות בעולם, ראתה מספר דיווחים ועדויות על מפגשים עם עב"מים במהלך השנים, אך בניגוד לארה"ב או למדינות אחרות, לא תמיד מדובר בתקריות מתוקשרות או מפורסמות. הנה כמה מהסיפורים והעדויות המרכזיות שנקשרו לעב"מים בישראל:
1. מקרה עמק יזרעאל (1993)
אחת התקריות המדוברות ביותר בישראל התרחשה בעמק יזרעאל בשנת 1993. מספר תושבים באזור דיווחו על ראיית אור גדול בשמיים, שלאחריו נראו אורות קטנים יותר שנעו בצורה בלתי רגילה. חלק מהעדים טענו שראו אובייקטים מעופפים שאינם דומים לשום כלי טיס מוכר. המקרה הזה עורר עניין רב, והוביל לשיחות נרחבות בתקשורת ובחוגי המדע לגבי האפשרות שמדובר בעב"מים.
2. דיווחים מהגליל העליון (1996)
בשנת 1996, מספר תושבים מהגליל העליון דיווחו על צפייה באובייקט מואר ומסתובב בשמיים. האובייקט נע במהירות גבוהה, והשאיר את העדים המומים. המקרה הזה זכה לסיקור חדשותי קצר, אך לא נבדק לעומק על ידי רשויות הביטחון או הגופים המדעיים, ולכן נשאר בגדר תעלומה.
3. "הכדור הירוק" מעל אילת (2005)
ב-2005, במהלך ערב רגיל בחופי אילת, תיירים ומקומיים דיווחו על ראיית אובייקט כדורי ירוק זוהר, שטס במהירות גבוהה מעל הים. האובייקט נראה במשך מספר דקות לפני שנעלם במהירות גדולה. תופעה זו הובילה לספקולציות רבות לגבי מה שהיה יכול להיות הכדור הירוק הזה, אך לא נמצא כל הסבר מספק.
4. מקרה קיבוץ שדה בוקר (2009)
בשנת 2009, בקיבוץ שדה בוקר שבנגב, דיווחו מספר חברי קיבוץ על אובייקט מעופף שיצר רעש חזק ובלתי מוכר. האובייקט, שלפי הדיווחים היה בצורת דיסק, נע בשמיים במהירות גבוהה ונעלם במהרה. המקרה הזה עורר עניין לאומי, אך גם הוא לא נבדק לעומק ונשאר בלתי מפוענח.
5. תקרית המושב ליד ירושלים (2012)
ב-2012, תושבי מושב קטן ליד ירושלים דיווחו על אור חזק בשמיים, שנראה כמו עב"ם. האור זז בצורה לא רגילה, נעלם וחזר שוב, מה שהוביל לספקולציות רבות בקרב התושבים לגבי מה שראו. חלקם טענו שמדובר בניסוי צבאי, אך לא נמסרה הודעה רשמית שיכולה הייתה לאמת את הדברים או להסבירם.
6. דיווחים על אורות זוהרים בתל אביב (2020)
בשנת 2020, בתל אביב, מספר אנשים דיווחו על ראיית אורות זוהרים בשמיים במהלך הלילה. האורות נראו מהטיילת ועל חופי הים, והמשיכו להיראות במשך מספר דקות לפני שנעלמו. האירוע גרם להתעניינות רבה ברשתות החברתיות, והוביל לדיונים רבים על האפשרות שמדובר בעב"ם.
סיפורי עבמים בארצות הברית
בארצות הברית, העיסוק בעב"מים (עצמים בלתי מזוהים) הפך לחלק משמעותי מהתרבות הפופולרית ולנושא מרכזי בספקולציות מדעיות וקונספירטיביות כאחד. ארה"ב היא המדינה שבה התרחשו כמה מהאירועים הידועים והמפורסמים ביותר הקשורים לעב"מים, חלקם בעלי השלכות בינלאומיות. להלן כמה מהסיפורים הבולטים ביותר שקשורים לעב"מים בארצות הברית:
1. תקרית רוזוול (1947)
אולי התקרית המפורסמת ביותר בהיסטוריה של עב"מים היא תקרית רוזוול, שהתרחשה ביולי 1947. על פי הדיווחים, כלי טיס בלתי מזוהה התרסק ליד העיירה רוזוול בניו מקסיקו. בתחילה, הודיעו הרשויות המקומיות כי מדובר בעב"ם שהתרסק, אך מאוחר יותר שינו את גרסתם וטענו שמדובר בבלון מזג אוויר ניסיוני. תקרית רוזוול הפכה לאחד ממקרי העב"מים המתוקשרים ביותר, והובילה לתיאוריות קונספירציה רבות שטוענות כי הממשל האמריקאי הסתיר מידע על המפגש עם חייזרים.
2. פרויקט "ספר כחול" (1952-1969)
פרויקט "ספר כחול" (Project Blue Book) היה חקירה רשמית של חיל האוויר האמריקאי שעסקה בתופעות עב"מים בין השנים 1952 ל-1969. מטרת הפרויקט הייתה לחקור את הדיווחים על עב"מים ולנסות להסבירם. במהלך השנים הללו, נאספו יותר מ-12,000 דיווחים, כאשר הרוב המוחלט של המקרים הוסבר על ידי תופעות טבעיות או תקלות טכניות. עם זאת, כמה מאות מקרים נותרו בלתי מוסברים והובילו לדיונים נרחבים על האפשרות של קיום חיים חוץ-ארציים.
3. המקרה של וושינגטון די.סי. (1952)
ביולי 1952, סדרה של תצפיות עב"מים מעל וושינגטון די.סי. הפכה לנושא חם בתקשורת האמריקאית. אובייקטים זוהרים נראו במכ"ם ונצפו בשמיים מעל העיר, ואף הובילו את חיל האוויר האמריקאי להרים מטוסי קרב בניסיון ליירט אותם. למרות שהממשל טען כי מדובר באשליות אופטיות או שיבושים טכניים במכ"ם, האירוע עורר עניין רב והגביר את הדיון הציבורי על קיומם של עב"מים.
4. תקרית פארקרסבורג (1966)
בשנת 1966, בעיר קטנה בפארקרסבורג, מערב וירג'יניה, דווח על ראיית אובייקט מואר בשמיים במשך מספר ימים רצופים. האובייקט נראה ככדור אור גדול, והיו שטענו שהוא ריחף מעל האדמה וגרם לתקלות טכניות בציוד המקומי. האירוע הזה הוביל לספקולציות רבות לגבי מה שראו התושבים, והוא נותר בלתי מוסבר עד היום.
5. תקרית חוות משמרון (1973)
תקרית חוות משמרון (Shag Harbor Incident) שהתרחשה בשנת 1973 בנובה סקוטיה, קנדה, קשורה אף היא לארה"ב. אובייקט בלתי מזוהה התרסק במים ליד החווה, ודיווחים על ראיית עב"ם במרחב האווירי האמריקאי בסמוך לכך העלו ספקולציות כי ייתכן שמדובר באותו אובייקט. חוקרים שבדקו את האירוע לא הצליחו למצוא הסבר ברור, והמקרה נותר כתעלומה.
6. המקרה של פיניקס (1997)
במרץ 1997, דווח על סדרה של אורות מוזרים בשמי פיניקס, אריזונה. האורות היו מסודרים בצורה של וי (V) ונראו על ידי אלפי אנשים, כולל אנשי משטרה וטייסים. האירוע זכה לכינוי "אורות פיניקס" והפך לאחד ממקרי העב"מים המתוקשרים ביותר בארה"ב. למרות שנערכו חקירות רבות בנושא, לא נמצא הסבר חד-משמעי לתופעה.
7. המקרה של סן דייגו (2004)
ב-2004, צוות של מטוסי קרב מהנושאת מטוסים "נימיץ" (USS Nimitz) דיווח על ראיית עב"ם בצורת טיק-טק מעל האוקיינוס השקט ליד סן דייגו. האובייקט נצפה גם במכ"ם והוא תועד בווידאו על ידי צוות המטוס. למרות חקירות רבות, כולל על ידי הפנטגון, התופעה נותרה בלתי מוסברת.
8. דוח הפנטגון על עב"מים (2021)
בשנת 2021, הפנטגון פרסם דוח שבו נבחנו 144 מקרים של תצפיות עב"מים שבוצעו על ידי אנשי צבא בין השנים 2004 ל-2021. הדוח גילה כי 143 מהמקרים נותרו בלתי מוסברים, ואף שהפנטגון לא טען כי מדובר בטכנולוגיה חוצנית, הדוח עורר עניין רב בעולם והגביר את ההשערות כי ייתכן וקיים מידע שמוסתר מהציבור.